De afgelopen tijd maakte ik me wat zorgen over de back-up van mijn foto’s. Deze stonden al sinds het einde der tijden op mijn PC en bij de introductie van een Synology NAS in huis verhuisde het hele spul daarheen. Eind goed al goed, daar staat het tenslotte veilig…

Na weer eens een gevalletje ‘had dan je backup geregeld!’ in de vriendenkring bedacht ik me dat ook die o-zo-betrouwbare-Synology toch wel een aardig mooie Single Point Of Failure was. Denk aan diefstal of brand, dag foto’s! Na mezelf wat georiënteerd te hebben op gratis oplossingen die het toch niet helemaal waren liep ik tegen Crashplan aan.

Crashplan laat je backuppen via een client naar hun encrypted cloud. Mooie oplossing voor dit doel leek me! Foto’s off-site encrypted opgeslagen en de Synology doet de rest. Echter, een Synology slikt geen .exe dus hier moest wat op verzonnen worden. Voorwaarde was namelijk dat ik er geen omkijken naar moest hebben, handmatige acties maken de IT’er in mij woest.

Gelukkig bestaat het internet op zo’n moment niet alleen uit linkshandigen, maar kon ik via deze how-to de Synology client ‘headened’ installeren op de NAS. Hierdoor kon ik de voorwaarde ‘ik heb er geen omkijken naar’ afvinken. Via een GUI voor deze client op de PC heb ik de mogelijkheid tot maximale controle terwijl de NAS om 3 uur ’s nachts de bestanden richting Crashplan stuurt. Ideaal!

Backup geregeld, standaard elke week een net rapportje vanuit Crashplan in mijn mailbox en niet al te duur geprijsd. Is alles dan hosanna? Niet helemaal, deze oplossing vereist toch wel wat technische kennis en uitzoekwerk wanneer het niet van een leien dakje gaat. Niet voor IT-beginners dus!